Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) стана първият умен университет

...
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) стана първият умен университет
Коментари Харесай

УНСС стана първият „умен“ университет в България

Университетът за  национално и международно стопанство (УНСС) стана първият " интелигентен " университет в България.

" С откриването на фотоволтаичния си парк УНСС показва друга страна от актуалната просветителна среда и инфраструктура, което е особено за днешните високотехнологични висши учебни заведения. Може да се каже, че УНСС е първият " интелигентен " университет в България със своята система за фотоволтаичния парк , само че по-важно е, че това е университет, който директно вплита в работата на университетската общественост и на инфраструктурата зелените сили, и устойчивото развиване ", сподели министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков на откриването на новия фотоволтаичен парк на УНСС.

Министърът означи обстоятелството, че 630 тона въглеродни излъчвания ще се икономисват на годишна база от това, което през днешния ден се открива като фотоволтаични системи в УНСС. 

" Ако всички български университети изградят такива системи, това ще е огромен запас за понижаване на въглеродните излъчвания на България. Ако това се придвижи към учебните заведения и към цялата учебна мрежа, в действителност може да станем една новаторска, зелена просветителна система. Но би трябвало да благодаря и на всички преподаватели, и на ректорското управление на УНСС, че първи подеха тази самодейност и значително ще могат да освободят нужен запас от това, че 50 % от електрическата енергия на процедура ще се създава от фотоволтаичните системи и този запас да се насочи към възстановяване на качеството на образованието ", съобщи просветителният министър. 

Благодаря още веднъж за всичко, което сте създали и поисквам, и другите университети да последват вашия образец, а Министерството на образованието и науката, с каквото може, ще помогне в тези процеси, сподели министър Галин Цоков.

На откриването на фотоволтаичния парк участваха също ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, акад. Лъчезар Трайков - ректор на Медицинския университет в София, който е и ръководител на Съвета на ректорите, както и университетският състав на Университета за национално и международно стопанство.

На 5 юни тази година от УНСС оповестиха, че с първа копка е почнало построяването на фотоволтаична апаратура за произвеждане на електрическа сила в Университета за национално и международно стопанство, като тя е направена тогава от ректора проф. доктор Димитър Димитров и от Андрей Стойчев от " Прострийм груп ". 

Строителните действия по фотоволтаична апаратура се изпълняваха от " Прострийм груп ", а строителният контрол се осъществяваше от " Бюро Веритас България ".

Тогава ректорът проф. доктор Димитър Димитров даде алегоричен старт на строителните действия с думите: " УНСС е един от първите университети в България, които обръщат съществено внимание на внедряване на зелената сила, и първият, който подписа контракт за създаване на фотоволтаична апаратура за произвеждане на самостоятелна и по-евтина електрическа сила. Това е извънредно настоящо, поради енергийните рецесии, които ни сполетяха през последните години. Заедно с фотоволтаичната система ще разполагаме и с нов съвременен закрит паркинг ". 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР